dimarts, 13 de novembre del 2012

Benvinguts al món dels indignats del 15M

«Més tard van anar a tapar-los, que no soterrar-los, amb calç viva i oblidant-se’n un sac de plàstic buit enmig del monte...»
Fa uns set anys van començar les meves aventures per la Serra de Montsià —gràcies n’hi he de donar a Xavi Riba, un bon amic faldut, per haver-m’hi introduït. Durant aquella primera ascensió, camí de la Foradada, vaig conèixer la bellesa del Comú: el Mas, la font i el prat.


D’allò ja en fa uns quants anys... Fa un més, però, després d’haver recorregut gran part de la Serralada, vaig tornar a fer cap al Comú, per una mera casualitat. En arribar-hi, vaig notar-hi lleugeres diferències que, a priori, no sabia desxifrar. Després de cavil·lar-hi una bona estona vaig adonar-me’n que resulta que estava tot més brut que aquella vegada que hi vaig ser; hi sobrava vegetació, hi sobrava altura d’herba i malea, els corriols es desdibuixaven i, sobretot, hi feien falta les caguerades de bou.
Clar: els bous! Els bous mantenien la herba a mida i tenien la font del Mas del Comú ordenada i neta com una patena. Sí, sí!, els mateixos bous que algú d’alguna administració va decidir a matar a trets el 2009. Sí, sí, la mateixa administració que aquest estiu ens ha prohibit accedir a zones boscoses amb alt risc d’incendi en temps de sequera, que ens ha dogmatitzat alhora que amenaçat per tal de conscienciar-nos de la responsabilitat que tots tenim davant dels incendis.
Mentre seguia amb tristesa i impotència la crema de part dels boscos empordanesos , escoltava consellers, bombers i forestals focalitzant la negligència humana, focalitzant els ciutadans com a grans responsables de la conservació del nostre territori. I mentre els escoltava, no podia deixar de pensar en los bous... Pobres bous. Alguns dels que parlaven pertanyien al gremi d’aquells que va decidir matar-los vilment. Aquella rabera simpàtica que, sense costar ni un euro, ni en nòmines ni desbrossadores, mantenien lo monte tot lo arreglat que podien.
Els defensors de la natura que, des de la poltrona, són capaços d’amenaçar-me a no jugar amb el foc, són qui va matar els bous a trets. Els van deixar morts i pudents al Comú. Més tard van anar a tapar-los, que no soterrar-los, amb calç viva i oblidant-se’n un sac de plàstic buit enmig del monte; i ho van fer la pressió que hom n’hi va fer mitjançant les xarxes socials. Diu que l’helicòpter aquell dia no anava...
Idò, excuses, moltes: helicòpters que no funcionen —excepte quan un president ha d’accedir a la seu d’un parlament—, malalties no controlades — un es pregunta si no hauria estat més senzill i barat haver-los vacunat a trets de dard, igual que als documentals—, por dels excursionistes —si no conec 2.433.435 persones que hagin estat ferides per asta de bou de Montsià, no en conec cap...
Mal llamp si mai matem un animal, a trets i a l’aire lliure! En traurien fins i tot els punts del carnet. Mal llamp si tirem brossa al monte, i sacs de plàstic! Hi haurà un incendi! Presó i tot, ens en tocaria.
Com sempre, des de la poltrona, volen donar-nos lliçons i amenaces si no les complim, però no són ni dignes de donar exemple. Allò que no vulgueu que passe, si us plau, deixeu de fer-ho. Benvinguts al món dels indignats del 15M.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada